Veel mensen investeren deze tijd in zonnepanelen. Niet alleen omdat ze milieubewust willen leven en kiezen voor duurzaamheid, maar uiteindelijk is het wel het financieel voordeel die zonnepanelen voor de lange termijn kunnen opleveren die de doorslag geven. Zeker in deze extreme warme tijden op Aruba bieden zonnepanelen de uitkomst.
Ook ik heb al enige tijd zonnepanelen van B-Energie op het dak laten plaatsen. Naast een goede service en fijne klantgerichtheid zijn ze ook vaardig in hun kennis van duurzame energiemogelijkheden op het eiland.
Vanaf het gebruik van zonnepanelen betaal ik nu twee keer minder aan energie dan daarvoor. Maar vanaf juni is dit niet meer het geval. Ik betaal nu ongeveer net zoveel als voorheen toen ik geen zonnepanelen had. Hoe komt dit? Ik hoorde van anderen dat ze ook zo’n soortgelijke situatie hadden. Op een of ander reden is hun energierekening gestegen. Sommige hebben zelf een mail naar Elmar gestuurd om hun onvrede kenbaar te maken. Bij mij thuis is alles hetzelfde gebleven en heb ik geen apparaat, zoals een extra airco, aangeschaft. Komt het door het extreem warme weer? Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Dan zou ik juist, met mijn zonnepanelen, meer op moeten brengen.
Ook ik wilde antwoord van Elmar. Bij mijn eerste mail vroeg ik waarom mijn rekening vanaf juni zo hoog is uitgevallen. Terwijl ik daarvoor juist niet zoveel moest betalen. Ik kreeg helaas geen antwoord op mijn vraag. Hun eerste reactie was dat ik een slimme meter heb en die werkt volgens Elmar goed. Ook hebben ze mijn een lijst gestuurd van de meterstand van de afgelopen maand, maar daar had ik zelf weinig aan. Bij mijn tweede mail reageerde ze nogmaals dat de meter goed werkt en gaven als advies mee om een elektricien te zoeken. Misschien dat hij het probleem kan oplossen. Ook stuurden Elmar via mail een lijst met elektriciens van DTI mee.
Op Aruba betaal je voor de eerste 500 kWh, 0,3580 cent per kWh. Tussen 501 tot 1000 kWh is dit 0,3684 cent per kWh en over 1000 kWh is dat 0,4847 cent per kWh. Daar komt nog 12,50 florin bij voor transportkosten en onderhoud om de elektriciteit aan huis te leveren.
Binnen Europa is Nederland de koploper van zonnepanelen op de daken en afgelopen jaar zijn er 1/3 meer bijgekomen. Vanaf december 2022 hebben meer dan 2 miljoen woningen zonnepalen. Heel toevallig werd ik aangeraden om het televisieprogramma “Radar”, uit Nederland van dinsdag 19 september te bekijken. Hier ging het om zonnepanelen in Nederland, die als de stroomnet overbelast is zonder waarschuwing, door de omvormer uitgeschakeld worden. Omvormers zorgen ervoor dat de energie van de zon omgezet wordt naar elektriciteit. Bij warme dagen kan de energie hoger uitvallen. Bij een hogere voltage van 253 volt kunnen elektrische apparatuur kapot gaan. Bij een te hoge stroom ontstaat er een piekbelasting en wordt de omvormer uitgeschakeld. Hierdoor verdwijnt de energie van de zonnepanelen waarop je op dat moment als consument weer duur moet inkopen bij het energiebedrijf.
Doordat er steeds meer zonnepanelen bijkomen zal het steeds vaker voorkomen dat het maximale capaciteit behaald wordt en meer omvormers uit zullen vallen. Zo is de verouderde elektriciteitsnetwerk hier niet op gebouwd om, bij hoge voltage, elektriciteit vanaf de zon terug te sturen naar het energiebedrijf. Nu kiest de overheid steeds vaker om nieuwe aansluitingen niet door te laten gaan. Zo is er niet genoeg geïnvesteerd door de netbeheerders en overheid betreft de capaciteit in het stroomnet. Er heerst hier een gebrek aan visie, strategisch inzicht en nalatigheid door de netbeheerders en overheid in Nederland. Men is bang, dat als er niets veranderd, hier zeker weer een parlementaire enquête plaats zal vinden.
Ook is het gebleken dat de kwaliteit van moderne slimme energiemeters beneden peil zijn. Geregeld geven meters een te hoog stroomverbruik weer. Het kan soms wel eens voorkomen dat meters tot wel drie keer teveel stroom meten. In zo’n geval betaal je dus meer. Zo worden er in Nederland jaarlijks tienduizenden meters afgekeurd. De meetproblemen komen vaak voor tijdens de piekmomenten. Hierdoor is er een financieel voordeel voor de energiebedrijven.
Wie verdiend hier nu aan? Je zou denken, de netbeheerders van Nederland! Volgens de netbeheerders is dit zeker niet met boze opzet gedaan en willen ze zelf voor een oplossing gaan zorgen. Zo investeren ze jaarlijks 2 miljard, wat zelf kan oplopen tot 8 miljard in 80.000 nieuwe transformatiehuizen en zal er 140.000 kilometer aan nieuwe kabels aangelegd worden. Toch zal men in Nederland de komende tien jaar nog last hebben van dit probleem.
Terugdenkend op de situatie op Aruba, hoe zal het hier zijn? Is dit nu ook gaande op Aruba? Hoe betrouwbaar zijn de slimme meters hier? Ook hier kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen. Wordt het stroomnet ook hier elke keer overbelast? Is dat de reden waarom er nu vaker stroomuitval plaatsvindt? Is het probleem echter bekend bij Elmar? Is dit nu ook het probleem op Aruba waardoor de elektriciteitsrekening bij sommige zo hoog is uitgevallen? Dit met of zonder het beschikken van zonnepanelen? Of speelt dit probleem hier niet?
Naast de hoge energierekening mag er ook gezegd worden dat er bij Elmar een enorme lange wachttijd is om je zonnepanelen te keuren. Ik kan niet anders zeggen dat dit juist een voordeel is voor Elmar. Even een kleine rekensom. Laten we zeggen dat je elf maanden je zonnepanelen hebt gebruikt. Maar deze is nog niet gekeurd. Je produceert in totaal rond de 15.000 kWh waarvan gemiddeld 798 kWh per maand voor eigen gebruik. Dat is voor die elf maanden 798 kWh x 11 = 8778 KwH. Wat gebeurd er dan eigenlijk met de rest? De 6222 kWh! Zo kan Elmar deze weer doorverkopen. Dan is dat, 6222 kWh x 0,3580 cent per kWh = 2227,48 Awg. De extra winst die Elmar ontvangt zonder er iets voor te doen. Dit is een voorbeeld bij één huishouden. Hoeveel zal de totale winst zijn van alle klanten die ook zonnepanelen hebben, waarvan deze nog niet gekeurd zijn?
Elmar, reken uit je winst bij 5000 huishoudens met zonnepanelen waarvan gemiddeld 600 kWh niet wordt gebruikt. 5000 x 600 = 3.000.000 x 0,43 cent is 1.290.000 per maand. Maakt het per jaar 15.480.000 AWG. Waar gaat deze winst naar toe? Misschien kunnen we dit bedrag tegenover de staatsschuld van Aruba leggen. Of zijn de salarissen van Elmar en consorten extreem hoog? Wat is nu het voordeel bij het hebben van zonnepanelen?
Heeft men bij Elmar een langetermijnvisie of is het net zoals in Nederland dat er hier ook sprake is van gebrek aan visie, gebrek aan strategisch inzicht en nalatigheid? Of kijkt men liever niet naar het probleem omdat de klant toch wel zal opdraaien voor de extra hoge kosten die hierbij komen! Waar blijft een organisatie als een ombudsman? Die in deze situatie zeker iets aan kan doen!
En mocht het probleem ook hier op Aruba zich afspelen, hoe probeert Elmar hier dan een oplossing voor te vinden? Hoeveel zou Elmar of de overheid willen investeren om het probleem op korte, maar misschien wel op lange termijn op te lossen? Of gaat men kritiekloos door, omdat men toch eigenlijk stiekem wel weet dat de overheid met of zonder een ombudsman, liever niet met een parlementaire enquête wil beginnen! We zijn hier immers niet gewend om kritiek te leveren. Als we maar extra energie leveren voor de energiemaatschappij en ons mondje dichthouden, dan kunnen we weer rustig door met de orde van de dag! Echter, voor niets gaat de zon op!
Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.
Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.
Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!
Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.
Bedankt voor uw commentaar/reactie of vraag. Bij goedkeuring zou deze op de website geplaatst kunnen worden en zou u een antwoord kunnen verwachten. Alvast bedankt!