Blog Layout

Tot nader order

Carlos Michel Nicolaas • 10 september 2021

Tot nader order

1 september 2021, een dag waar iedereen naar uit kijkt. Na twee weken, waar alle scholen officiëel open moesten gaan, kunnen leerlingen nu eindelijk weer naar school. Ook docenten zijn blij om eindelijk weer eens te beginnen. Door de Covid-maatregelen van de regering konden de scholen niet opengaan en werd uiteindelijk, in plaats van 19 augustus, donderdag 1 september ons eerste schooldag. Docenten hadden extra dagen waarbij ze allemaal verplicht werden op school te blijven. Docenten waren druk bezig met het inrichten van hun lokalen. Er werd hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwe schooldag. Zo werden studiewijzers, planning voor de leerlingen en het schriftelijke examen van alle vakken voor de vierde alvast ontwikkeld. 

Ook ouders waren opgelucht, dat ook nu de lessen voor de SKOA-scholen eindelijk weer beginnen. Het regelen voor extra oppas zorgde voor veel ouders voor extra stress. Zeker in de periode van Covid, waar iedereen het nodige werk moet verrichten om enigszins het hoofd boven water te houden. Daarnaast vinden de ouders natuurlijk dat hun zoon of dochter eindelijk na een lange tijd weer onderwijs moet volgen. Het is immers het recht dat een kind heeft.

En daar zitten we dan! Op donderdag 1 september zitten alle docenten in de docentenkamer en doen enkele nog voorbereidingswerk. Helaas niet in het lokaal om les te geven. Ieder docent toont zijn medeleven aan de negentig schoonmakers die voor SKOA werken. Geen enkel leerling is op school. Wat is er gebeurd? Waarom zijn de lessen vandaag niet begonnen? Heeft het nu weer te maken met de Covid-maatregelen die de overheid aan ons verplicht? Nee, het ligt niet aan de docenten, leerlingen of ouders. Die willen graag dat het schooljaar zou gaan beginnen. Ik denk ook dat SKOA en de overheid zeker ook dit willen, maar juist het probleem ligt bij deze twee partijen. Of wil de regering de jeugd liever dom houden? Gisteren heeft SKOA haar scholen opgeroepen om de volgende dag het werk neer te leggen. Dit heeft te maken met de schoonmakers die niet meer betaald kunnen worden. 

Een schoonmaker verdient tegenwoordig het minimumloon van AWG. 1850,-. Dit was niet zo lang geleden heel anders. Voor het jaar 2015 bestond dit bedrag uit AWG. 450,- Gelukkig heeft de toenmalige regering dit veranderd. Zo werden de schoonmakers als ambtenaren gelijkgesteld en ontvingen ze net zoals een docent de nodige sociale premies. Het werk van schoonmaker is een waardig beroep. Niet veel mensen willen deze taak, maar wie maakt anders schoon? Het is een enorm belangrijk beroep. Nu zeker in de periode van Covid, waar hygiëne nu als ontzettend belangrijk wordt gezien. Zeker als we alle maatregelen van de overheid moeten geloven. 

Het is al ruim twee jaar geleden dat dit probleem nog altijd niet verholpen is en wil de regering dat de betaling van de schoonmakers als exploitatiekosten wordt vastgesteld. De regering subsidieert SKOA met AWG. 1.600.000 exploitatiekosten (wat men vertelt). Dit wil SKOA echter niet. Deze ziet haar schoonmakers als personeel en vallen de kosten onder personeelskosten. Hierdoor worden de schoonmakers net zoals ambtenaren gelijkgesteld. Vanaf augustus 2020 werden de schoonmakers door SKOA tot december 2020 uitbetaald en had SKOA hierdoor een enorme schuld doordat ze de sociale premies niet meer konden afdragen. De vakbond van de schoonmakers, SEPPA heeft haar schoonmakers gezegd dat ze gewoon door moeten blijven werken. De regering zou uiteindelijk wel gaan betalen. 

Hierna werd er onderhandeld en werd elke keer de datum verschoven. Tot op het moment dat SKOA geen andere mogelijkheid meer zag om haar schoonmakers te moeten ontslaan. Een dag voor de verkiezingen, op 24 juni 2021, verzocht de minister-president dat SKOA haar schoonmakers niet hoeft te ontslaan. Ze zal in gesprek gaan en er zal een oplossing voor het probleem komen. Maar een oplossing bleef uit en SKOA zou tot augustus 2021 haar schoonmakers als volwaardig personeel kunnen betalen. Nu we weten wat het minimumloon is van iemand hier op Aruba en de exploitatiekosten van AWG 1.600.000 kunnen we een voorbeeld geven van hoeveel een schoonmaker per maand zou kunnen verdienen. We hebben de exploitatiekosten van AWG 1.600.000 delen door 12 maanden = AWG 133.333.33. Dit bedrag zal dan weer onder de 90 schoonmakers verdeeld moeten worden, waar we dan uitkomen op het bedrag van AWG 1481.48. Dat is dus minder dan het minimumloon die ze nu verdienen. Tevens vallen hier de sociale premies niet meer onder. Hier zou een schoonmaker een maand mee rond moeten komen. Zouden deze exploitatiekosten dan wel genoeg zijn? Houdt wel even in het achterhoofd dat ook de schoonmakers tijdens Covid een deel van een loon moesten afdragen. Ook zij hebben hun steun bijgedragen. Ook zij hebben familieleden die ze misschien moeten onderhouden en hebben schulden die ze moeten afbetalen.

Hoe is het nu geregeld bij de andere scholen op Aruba die niet onder SKOA vallen? Hebben deze scholen ook hetzelfde probleem? Dit is echter niet het geval. Veel scholen worden schoongemaakt door het bedrijf Total cleaning. Wil de regering liever zien dat SKOA-scholen ook onder dit bedrijf vallen? Wat is hier de reden? Laten we hopen dat het hier niets te maken heeft met friends and family. En waarom wil Total cleaning de schoonmakers van SKOA niet in dienst nemen? En mochten ze de schoonmakers wel in dienst nemen, zou het probleem dan opgelost zijn?

Tot laat in de avond werd er gesproken, maar geen oplossing. Minister-president heeft blijkbaar aangegeven dat SKOA het maar moest uitzoeken. Het is niet haar portefeuille en de minister van Onderwijs is hier verantwoordelijk voor. Let wel op: voor de verkiezingen had onze minister-president aan SKOA gevraagd om geen schoonmaakpersoneel te ontslaan. En waarom heeft ze op 30 juni 2021 een afspraak gemaakt met SKOA om te praten over het probleem van de betaling van de werksters? Men wist al van het probleem, maar waarom moet het zo lang duren om een oplossing hiervoor te vinden? Is hier het recht van het kind niet meer belangrijk? Ik zou toch hopen van wel.  

Facebook stond gisteren vol met reacties van o.a. ouders. Hier werden docenten slecht aangekeken en werden ze gezien als docenten die gewoon niet willen werken. Ook vroeg men of het schoolgeld nu minder zou kunnen worden. Persoonlijk denk ik dat deze ouders niet goed geïnformeerd zijn en hun frustratie op deze manier kenbaar willen maken. Maar ouders moeten ook weten dat een school geen babysit instantie is en ze ook liever niet een school van hun kind willen zien die niet hygiënisch is. Ik krijg nu het gevoel dat Covid eigenlijk niet echt belangrijk meer wordt gezien door de regering en ouders. En we eigenlijk ook zonder hygiëne de deuren van de scholen kunnen openen. 

Hopelijk zijn we het wel over eens, dat naast de schoonmakers, de leerlingen de dupe zijn. De volgende dag zijn de scholen van SKOA weer open gegaan en zijn we nu een aantal dagen verder. Maar het probleem blijft. Het is niet goed om zo de schoonmakers in onzekerheid te laten leven. Hier moet de trots en eer opzij worden gezet en snel gezocht worden naar een oplossing. Wordt vervolgd... 

  • Reactie van "Iemand die de waarheid vertelt" op 20/9/2021.

    Michel, 


    Sorry hoor, maar iemand moet jou echt even de waarheid vertellen. Jouw Nederlands en niveau van schrijven zijn om te huilen. Daarnaast slaat jouw 'analyse' van deze situatie nergens op; de situatie omtrent SKOA is veel gecompliceerder en genuanceerder; je laat bijvoorbeeld helemaal eruit dat de vorige regering een ergere potje van heeft gemaakt en dat de huidige regering deze shit nu mag opruimen .


    SKOA is in principe een onafhankelijke stichting die gewoon zijn financiele zaakjes niet op orde heeft en daarom telkens bij de overheid moet aankloppen voor meer geld. Het is niet de verantwoordelijkheid van de overheid om te zorgen dat de schoonmakers betaald worden; het is de verantwoordelijkheid van SKOA om te zorgen dat ze hun geldzaken op orde hebben en dat hebben ze al jaren niet, waardoor de schoonmakers jarenlang de dupe hiervan zijn. Het Bisdom van Curacao, waar SKOA onder valt, heeft miljoenen staan op hun bankrekening maar weigert om haar eigen scholen volledig financieel te ondersteunen. Degene die hier fout zit is het bisdom, niet de overheid.


    Je hebt dringend taalles nodig en/of een editor. Al in jouw eerste zin gaat het verkeerd; je begint in de verleden tijd, om dan in de volgende zin naar de tegenwoordige tijd te springen. Vervolgens doe je dit in je hele 'column', je springt continu van de ene werkwoordtijd naar de andere, en om maar niet te spreken van de talloze ander taalfouten: "De" nodige werk verrichten ipv 'het', een schoonmaker 'verdiend' ipv 'verdient', en talloze zinnen die voor geen meter lopen: "Deze ziet haar schoonmakers als personeel en vallen deze kosten onder personeelskosten.". "Het is niet haar portefeuille en dat de minister van Onderwijs hiervoor verantwoordelijk voor is." "Hoe is het nu geregeld onder de andere scholen op Aruba die niet dit onder SKOA vallen? " "Al vanaf twee jaar geleden speelt dit probleem al" enzovoorts enzovoorts enzovoorts. Ik zou letterlijk 50+ fouten hieruit kunnen halen.


    Jongen, zoek een editor of laat schrijven maar voor degenen die dat wel kunnen.


    Reactie op het bericht door Michel: 


    Geachte “Iemand die de waarheid vertelt”,


    Bedankt voor je reactie. Ik heb zojuist een aantal aanpassingen en toevoegingen op de tekst gemaakt. Het was inderdaad niet langs een editor gegaan, wat normaal gesproken wel het geval is. Bedankt, erg fijn dat er iemand is die op haar vrijdagavond de tijd neemt om een uitgebreide mail te sturen. Gelukkig maken we allemaal wel eens fouten. En van onze fouten kunnen we leren. In deze wereld moeten we elkaar helpen, dus ontzettend bedankt daarvoor. Jammer dat je je naam niet wilt vermelden. Blijkbaar zijn anonieme brieven schrijven iets wat je graag doet. Maar je bericht zal zeker online worden geplaatst.


    Maar zoals ik al heb vermeld, een aantal aanpassingen zijn gemaakt en daar wil ik je zeker hartelijk voor bedanken. Als je één van mijn eerdere blogs had gelezen, had je waarschijnlijk ook kunnen lezen dat ik ook van mening ben dat de vorige regering ook zeker een potje van heeft gemaakt. Ik denk dat we samen zeker ook tot de conclusie kunnen komen dat de schoonmaaksters en zeker de leerlingen de dupe zijn. Ongeacht of het nu de fout van SKOA of van de overheid is. 


    Nogmaals bedankt!


    Voordat ik het vergeet, vergeet niet een exemplaar te bestellen van mijn eerste nieuwe boek “Schoon Bedrog”. Er zijn van de 500 exemplaren nog maar een paar over en ik denk dat je dit boek zeker niet wil missen in je verzameling. Het zal je goed doen.


    Met vriendelijke groet, Michel




Reageer:

  Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.

Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.

Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!


Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.

Neem contact met ons op

door Carlos Michel Nicolaas 2 juni 2024
TE persoonlijk!
door Carlos Michel Nicolaas 2 juni 2024
DEMASIADO Personal!
Share by: