Maarten van der Weijden, een Nederlandse zwemmer. Die we misschien wel kennen via de Olympische spelen van 2008. Na vele medailles gewonnen te hebben en een twee jaar durende strijd tegen acute lymfatische leukemie, won hij in Peking goud op de 10 km openwaterzwemmen. Aan het einde van de Olympische spelen mocht hij tijdens de ceremonie de Nederlandse vlag dragen.
Aan het einde van hetzelfde jaar gaf Maarten aan, te willen stoppen met zwemmen. Zo zei hij, dat de cirkel nu rond was en hij had laten zien wat er allemaal mogelijk was na kanker. Toch bleef hij zich inzetten tegen kanker en zwom het IJsselmeer over en verzamelde hij 20.000 euro voor het KWF Kankerbestrijding. In 2018 verbrak hij in Amsterdam, na een poging in 2017, het wereldrecord zwemmen. Zo zwom hij 102,8 km in 24 uur. Hierna zwom hij nog 12 uur door, om te trainen voor augustus 2018.
24 juni 2019, Nederland
De laatste Elfstedentocht werd op schaatsen verreden op 4 januari 1997. Ik kan de koude zaterdagochtend nog goed herinneren. Samen met mijn vader vroeg in de ochtend opgestaan om met warme chocolademelk dit evenement via de televisie te bekijken. Nog steeds vertelt mijn vader met trots dat hij een speciale munt van deze 15e Elfstedentocht toentertijd heeft gekocht en na vele verzoeken die hij van mensen had ontvangen om deze te verkopen, heeft hij deze nog altijd goed kunnen bewaren. De Elfstedentocht kan schaatsend al een tijdje niet meer. Maarten zou deze tocht zwemmend willen afleggen voor een goed doel. Zijn eerste poging mislukte, maar op 24 juni 2019 heeft hij als eerste de Elfstedentocht van ongeveer 200 km uitgezwommen binnen 75 uur. Hij heeft hier ruim 6.1 miljoen euro voor kankeronderzoek opgehaald.
7 augustus 1988, Aruba
Roly Bisslik, een Arubaanse zwemmer, die we hier op Aruba kennen als de eerste zwemmer die vanaf Venezuela naar Aruba zwom. Op deze dag, waarop deze zwemprestatie door Roly Bisslik werd bereikt, was ik acht jaar. Ik was op vakantie op Aruba en mijn oom en vader gingen die dag vroeg in de ochtend met een speciale boot de zee op om Roly Bisslik te ondersteunen. Een boot waar genoeg drank en eten niet kon ontbreken. Een afstand van 30 km, die hij ongeveer in tien uur zwom, om geld op te halen om een terrein te kunnen kopen om een Olympisch zwembad te bouwen op Aruba. Uiteindelijk kwam deze zwembad en draagt het de naam “Piscina Olimpico Roly Bisslik” te Savaneta.
11 november 2018, Aruba
Davy Bisslik, Romar Arendsz, Wendy Kock-Croes, Stephan Thijsen, Deaxo Croes, vijf Arubaanse zwemmers van de Aruba Dolpins Swimming Club, die in 10 uur en 20 minuten en 12 seconden dezelfde route als Roly Bisslik, van Venezuela naar Aruba hebben gezwommen. Roly Bisslik coachte deze vijf zwemmers en via hun “Crossing for hope” campagne verzamelde ze zo geld op voor het Koningin Wilhelmina Kankerfonds op Aruba. Ook hier werd weer eens duidelijk dat als je in jezelf blijft geloven, je gepassioneerd en vastberaden bent, je alles kunt bereiken.
1 oktober 2022, Aruba
Afgelopen zaterdag, na vele voorbereidingen die vanaf 2020 hebben plaatsgevonden, begon Deaxo Croes aan zijn openwaterevenement “Punta pa Punta”, waar hij vanaf Arashi Beach tegen de stroom in naar Baby Beach is gaan zwemmen. Hij begon rond half drie in de ochtend en werd begeleid door mensen op kajakken en boten. Met toeterende auto’s en enthousiaste toeschouwers bereikte Deaxo, na ongeveer 13 uur het strand. De afstand werd 38.1 km. Door de hoge golven en de wind is dit al een enorme prestatie, maar hij is zelf nog niet klaar. Dit was zijn voorbereiding op het volgende doel van 19 november 2022.
19 november 2022, Bonaire
Deaxo Croes zal vroeg in de ochtend een route van ongeveer 53 km van Bonaire naar Curaçao zwemmend gaan afleggen. Een tocht van ongeveer, naar verwachting, 16 uur. Een groep zal hem hierin begeleiden door met hem mee te zwemmen. Een openwaterevenement waarop Deaxo Croes via zijn stichting “Crossing for prevention” geld probeert te verzamelen voor de Kanker Fonds Bonaire, Fundashon Prevenshon Curaçao en Fundacion CORESA (Colorectal Screening Aruba). Een donatie kan via de website www.crossingforprevention.com worden gegeven. Erg spannend en velen kijken hier al vol enthousiasme naar uit. Laten we hopen dat dit evenement zal zorgen voor meer bewustzijn en ook zeker voor meer donaties in moeilijke tijden. Wie weet is dit evenement van 19 november wel weer een voorbereiding op een volgend doel om vanaf Curaçao naar Aruba, een route van ongeveer 62 km, te zwemmen. Het zou mij niet verbazen.
Elke keer probeert de mens, zoals bij personen als Maarten van der Weijden, Roly Bisslik en Deaxo Croes, het onmogelijke waar te maken door uitdagingen aan te gaan en zich dienstbaar op te stellen voor een bepaald goed doel. Deze prestaties moeten we blijven koesteren. Hier kun je alleen maar met veel begrip en bewondering over praten. Misschien dat hier uiteindelijk ook een speciale munt zal verschijnen, die mijn vader dan zal kopen en weer vol trots over zal praten.
Dat je, net zoals deze personen, hierdoor in jezelf blijft geloven, gepassioneerd bent in waar je enorm goed in bent en je vastberaden bent je doel uiteindelijk te bereiken. Dat je op deze manier iets kan nalaten en hierdoor de volgende generaties kan blijven inspireren door op je eigen manier te laten zien dat je alles kunt bereiken, als je er zelf maar in blijft geloven.
Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.
Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.
Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!
Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.
Bedankt voor uw commentaar/reactie of vraag. Bij goedkeuring zou deze op de website geplaatst kunnen worden en zou u een antwoord kunnen verwachten. Alvast bedankt!