Wie ooit een bezoek heeft gebracht aan het eiland Aruba, heeft ze vast en zeker wel eens gezien. De Watapana boom. De Watapana is een zeer bekende boom op het eiland. Sommige mensen zijn er niet van bewust dat de Watapana en de Dividivi dezelfde boom is. De vrucht van de Watapana heet Dividivi. Daarom staat voor sommige de Watapana ook wel bekend als de Dividivi.
Aruba is rijk aan prachtige en unieke planten en bomen. De Watapana boom is daar zeker één van. Het is een van de oudste bomen en speelt een belangrijke rol in het milieu. Het biedt schaduw en voedsel voor de lokale dieren. Deze boom is niet alleen van groot belang voor het ecosysteem en de cultuur van het eiland. Maar is ook een zeer opvallend onderdeel binnen onze natuur. Zo groeit deze boom met de richting van de passaatwind, die voor heerlijke verkoeling zorgt, mee en krijgt hierdoor haar prachtige uitstaling. Op Eagle Beach (Aruba) wordt deze boom door veel toeristen gefotografeerd en hebben sommige nog een mooi Ikea schilderij van canvas van deze boom thuis hangen. Een aantal jaren geleden werd deze boom door vandalisme beschadigd, maar gelukkig heeft men deze boom kunnen redden.
Op de eerste dag van het bezoek aan Aruba van Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Amalia werd door minister-president Evelyn Wever-Croes een geschenk aangeboden. Het was een gouden Watapana ontworpen door kunstenaar Ciro Abath. Een symbool die voor het Caribisch gebied staan en een natuurlijk kompas is. Met dit ontwerp werd er een toepasselijke tekst aan toegevoegd.
“Door de wind verbogen en gevormd doch diepgeworteld en standvastig zoals de strijdbaarheid van de Arubaanse bevolking.” - De Regering van Aruba namens de Arubaanse gemeenschap (Aruba, 30 januari 2023)
De Watapana is en blijft een onmisbare schat voor Aruba en het is onze verantwoordelijkheid deze zo goed mogelijk te beschermen.
In de jaren ’70 was de popgroep The Cats één van de meest succesvolle Nederlandse groepen. Voor fl. 7,50 Antilliaanse gulden kon je op 29 en 30 april 1970, in de Centro Pro Arte te Curaçao, The Cats zien optreden. Op Aruba werd de band geïnspireerd toen ze voor het eerst de Watapana bomen zagen en schreef Arnold Mühren “One way wind”. Het werd één van hun grootste hits. Een tijdloze klassieker die nog steeds populair is bij de mensen die het kennen en tot wel 150 maal op verschillende manieren werd gecoverd.
In 1974 werd “One way wind”, tijdens het wereldkampioenschappen voetbal in Duitsland, als strijdlied gebruikt door het Nederlands elftal. Zo draaide coach Rinus Michels vermoedelijk voor iedere wedstrijd in de spelersbus dit nummer, maar op de dag van de finale was het cassettebandje zoek. Misschien was dit helaas een voorbode dat men de wereldtitel niet heeft kunnen behalen.
Alhoewel de verdere betekenis van “One way wind” niet echt wordt gegeven, geeft dit nummer nog altijd ruimte voor interpretatie. Naast dat het een nummer is tussen twee geliefden, draagt dit nummer voor mij een krachtige boodschap weer. Voor mij gaat “One way wind” ook over de veranderingen en onzekerheid in de wereld en de zoektocht naar hoop en richting. Het beschrijft de moeite om de juiste keuzes te maken en de verantwoordelijkheid om te handelen en verandering te brengen. De tekst is relevant en actueel, ongeacht de tijd en plaats.
Het roept op om, net zoals de Watapana boom, de richting in de wereld aan te wijzen. Om via diepgewortelde geschiedenis de toekomst te bepalen. Om op deze manier verantwoordelijkheid te nemen voor onze acties en zo de wereld beter te kunnen maken. Dit is nog steeds een belangrijk en dringend nodig onderwerp, zowel in de politiek als in ons persoonlijke leven.
"One way Wind" is een tijdloos nummer dat nog steeds een impact kan hebben op mensen en een krachtige boodschap kan uitdragen. Het is een oproep om ons bewust te zijn van onze acties en verantwoordelijkheid en om samen te werken om een betere toekomst te creëren. Laten we ons blijven inspireren door dit nummer en de boodschap ervan.
Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.
Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.
Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!
Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.
Bedankt voor uw commentaar/reactie of vraag. Bij goedkeuring zou deze op de website geplaatst kunnen worden en zou u een antwoord kunnen verwachten. Alvast bedankt!