In Nederland wordt elk jaar op 27 april Koningsdag gevierd, ter ere van de verjaardag van de koning van Nederland. Dit is een dag vol festiviteiten en vrolijkheid. Ook dit keer werd Koningsdag in Nederland, met name in Rotterdam uitbundig gevierd. De koning vierde hier, samen met zijn familie, Koningsdag. Niet iedereen was hier te spreken over. Bij de inhuldiging van de koning, tien jaar geleden, was 80 procent van de Nederlanders voorstander van de monarchie. Nu wil ruim de helft deze behouden. Zo demonstreerden een aantal tegen de koning en vonden dat deze dag, die vier miljoen euro gekost had, ook geheel aan iets anders besteed kon worden. Koningsdag in Nederland heb ik door het tijdsverschil van zes uur niet volledig op de televisie kunnen volgen. En om hier vroeg voor op te staan was het voor mij niet echt waard. Maar van wat ik gezien heb, was het zeker een groot feest en genoten vele mensen van deze mooie dag.
Koningsdag op Aruba begint al vroeg in de ochtend met de traditionele 'aubade', waarbij het volkslied wordt bespeeld. Daarna volgen op sommige plekken wat kleine festiviteiten waar een enkel uitgedost is in oranje en rood-wit-blauw, de kleuren van de Nederlandse vlag. Gisteren werden enkele Arubanen in het zonnetje gezet en ontvingen via de Gouverneur, namens de koning, het welverdiende lintje.
In de ochtend heb ik de Nederlandse vlag gehesen en ben ik, in mijn oranje polo op stap gegaan. Bij het rondrijden is het mij opgevallen dat deze dag, in vergelijking met de 18 maart viering, minder uitbundig wordt gevierd. Vanwege de verkeersveiligheid heeft Aruba de afgelopen jaren veel kruispunten vervangen door rotondes. Bijna elk rotonde is vandaag extra versierd met de Nederlandse en/of Arubaanse vlag. Ook enkele huizen hebben de Nederlandse vlag met of zonder oranje wimpel gehesen. Maar toch is er voor de rest niet echt veel te beleven.
Het blijft bijzonder om toch te zien hoe de Arubaanse gemeenschap op kleine schaal deze dag omarmt als een feest van verbondenheid met Nederland, ondanks de geografische afstand tussen de twee landen. Het is een dag waarop men, ongeacht afkomst of achtergrond, samenkomt om te genieten van het feest en de tradities. Bij Super Food was er een vlooienmarkt aanwezig, waar verschillende spullen werden verkocht. Ook kon men hier weer de overheerlijke oliebollen kopen. Die je zeker niet moet missen. Naar mijn mening de beste van het eiland.
Dit jaar werd de Nederlandse vlag bij ons thuis gehesen. Stonden de oliebollen klaar voor enkele familieleden en vrienden en hebben we heerlijk, in het gezelschap met enkele overheerlijke rode wijnen, kunnen barbecueën. Je merkt dat Koningsdag niet echt groot wordt gevierd. Het is voornamelijk meer een dag dat gezien mag worden als een extra vrije dag en een dag om heerlijk samen met familie en vrienden door te brengen. Koningsdag op Aruba kan voor sommige gezien worden als een dag met weinig concrete voordelen voor het eiland. Het is daarom ook de vraag of de viering van Koningsdag op Aruba nog wel relevant is.
Aan dit feest zijn er zeker voordelen te benoemen. Het kan namelijk de band tussen Nederland en Aruba versterken. Het is dan ook belangrijk om deze band te koesteren en te onderhouden, zodat deze nog lang blijft voortbestaan. Dit is echter een vrij abstract voordeel en kan niet altijd worden vertaald in concrete voordelen voor het eiland. De viering van Koningsdag kan weliswaar zorgen voor meer toerisme, maar dit is slechts een tijdelijk effect en niet structureel van aard.
Daarnaast kan Koningsdag gezien worden als een symbool van de nog steeds aanwezige koloniale verhoudingen tussen Nederland en Aruba. Het is een dag waarop Nederland als grootmacht wordt gevierd, terwijl de Arubaanse cultuur en geschiedenis op de achtergrond blijven. Dit kan leiden tot gevoelens van ongelijkheid en onrechtvaardigheid bij de Arubaanse bevolking. Bovendien zou de viering van Koningsdag op Aruba ook een kostbare aangelegenheid kunnen zijn. Misschien wordt er dan ook bewust de keuze gemaakt hier niet weer, zoals bij 18 maart, uitbundig te vieren. Er zou dan door de overheid weer veel geld aan uitgegeven moeten worden om hier enkele festiviteiten te organiseren, terwijl dit geld ook aan andere, meer noodzakelijke zaken kan worden besteed, zoals onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.
Dit betekent niet dat Koningsdag op Aruba volledig moet worden afgeschaft. Het is belangrijk om stil te staan bij de vraag of de huidige invulling van Koningsdag nog wel relevant is en of er daarnaast meer ruimte gegeven mag worden aan de Arubaanse cultuur en geschiedenis.
Kortom, Koningsdag op Aruba is een dag met enkele festiviteiten, maar het is belangrijk om stil te staan bij de vraag of de viering nog wel relevant is en wat de concrete voordelen zijn voor het eiland. Het is een dag om stil te staan bij de bijzondere band tussen Nederland en Aruba. Om te vieren wat ons verbindt en om deze verbinding te koesteren. Maar ook roept ons de vraag op hoe we invulling van Koningsdag op Aruba kunnen geven en te kijken hoe de viering meer in lijn kan worden gebracht met de behoeften en prioriteiten van de Arubaanse gemeenschap.
Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.
Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.
Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!
Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.
Bedankt voor uw commentaar/reactie of vraag. Bij goedkeuring zou deze op de website geplaatst kunnen worden en zou u een antwoord kunnen verwachten. Alvast bedankt!