De lijsten van alle politieke partijen zijn bekend. Afgelopen dagen hebben de partijleiders samen met de kandidatencommissies hun conceptkandidatenlijsten opgesteld. De partijraden bogen zich hierover en tijdens de partijcongressen werden nog wijzigingen aangebracht. Mochten oud kandidaatsleden voor het partijcongres een lagere positie krijgen, kon de partijleider contact met ze opnemen. Hier werd gevraagd of hij/zij akkoord zou gaan met zijn of haar positie. Op het laatste moment kregen de nieuwe kandidaten hun lijstnummer te weten. Hoe lager je op deze lijst staat, des te harder je moet knokken om in het parlement te kunnen komen.
Op 7 mei 2021 werden de kandidatenlijsten van elk partij ingeleverd. RAIZ koos, als enige partij, om wegens deze pandemie, waar we nu nog steeds in zitten, hun lijst digitaal in te dienen. Een veilige beslissing in deze tijd van digitale vooruitgang. Je zou toch niet als partij medeverantwoordelijk willen zijn voor het laten stijgen van de coronagevallen, door met een grote menigte je lijst in te willen leveren? Vol spanning kom je langzaam te weten welke personen op de kandidatenlijst staan en welke positie hij/zij heeft gekregen. De procedures voor het samenstellen van deze lijst verschilt per partij, maar als deze eenmaal klaar is, kan dit soms voor veel onrust zorgen. Kandidaten kunnen dan wel of niet tevreden zijn met de positie die ze hebben ontvangen. Wat ook dit keer is voorgevallen. Soms is men zelf niet tevreden met een hoge positie en komt hoogmoed helaas eerder dan de val.
Dus als je het goed bekijkt, dan is je verkregen nummer belangrijker dan het aantal stemmen die je als kandidaat mag ontvangen. Moet het juist niet andersom zijn? Het parlement is immers de vertegenwoordiging van het volk. Het zou toch beter zijn dat men kijkt naar de boodschap en vertrouwen die een persoon geeft. Hierdoor kan het volk met het partijprogramma in de hand, zijn weloverwogen keuze maken. Wie geeft nu de garantie dat je in het parlement of als minister verder gaat bij een hoog aantal stemmen? Net zoals in Nederland kiezen de Arubaanse partijen hun kandidaten op volgorde van hun kandidatenlijst, met soms een uitzondering daargelaten. Het is natuurlijk ook je eigen keuze of je als parlementslid of als minister in de komende vier jaar je taak wilt gaan vervullen.
Als enige partij heeft de MAS hun kandidaten een document laten ondertekenen. Hier gaan ze allen akkoord om binnen hun partij de volgorde van de kandidaten te laten bepalen door de te behaalde stemmen. Binnen de Arubaanse politieke geschiedenis is dit niet een normale gang van zaken. Het staat immers niet in de wet en hier gaat het meer om een gentlemen’s agreement. Ook andere politieke partijen gaven tijdens de campagne van de laatstgehouden verkiezing in 2017 hier gehoor aan, maar eenmaal toen de verkiezingsstrijd was bepaald, kwamen ze hier niet meer op terug. Zal dit ook nu weer een begin zijn van een nieuwe trend? Of is het weer een loze belofte?
Acht partijen, waaronder A21, PPA, PP, UPP, CURPA, MAS, RAIZ en HTC hebben nu de tijd om tot 18 mei hun lijst te ondersteunen met één procent van de totaal aantal stemmers - 587 handtekeningen. Deze partijen hadden de laatste verkiezing geen zetel gekregen of zijn geheel nieuw en doen voor de eerste keer mee. Het wordt deze dagen nog spannend om te zien wie er uiteindelijk echt mee zal doen in de verkiezingsstrijd naast de partijen RED, POR, MEP en AVP.
Of je nu kiest voor een persoon of lijstpositie die hij/zij heeft ontvangen binnen een partij. Kijk altijd eerst voordat je gaat stemmen naar het partijprogramma en niet naar je familietraditie. Vergelijk en beoordeel dan je bevindingen. Waar staan ze nu echt voor? Wat zijn hun plannen voor de komende jaren voor Aruba. Mocht er een stemwijzer beschikbaar zijn, probeer deze in te vullen en kijk dan waar je stem op uitkomt. Wat mij helaas is opgevallen, is dat de partijprogramma’s nog niet van elk partij openbaar is gesteld. Sommige staan wel op internet, maar dan van de periode 2017-2021. Hopelijk zullen de programma’s snel gaan verschijnen. Mochten ze eenmaal bekend zijn, lees ze allemaal nauwkeurig en maak dan je bewuste keuze. Het is wel even wat werk, maar dan weet je waar de verschillende partijen voor staan en kun je ze op deze manier; snel, duidelijk en direct op hun inhoud afrekenen of juist aanprijzen.