Blog Layout

De kerstgedachte!

Carlos Michel Nicolaas • 27 november 2022

De kerstgedachte!

Zondag 27 november, vier weken voor kerst. De zondag die ook gezien wordt als de eerste dag van het nieuw kerkelijk jaar en het moment waarbij de eerste adventskaars wordt aangestoken. Sommige slaan de periode van Sinterklaas liever over en beginnen het huis te versieren om een fijne kerstsfeer te creëren. Hier kan voornamelijk de verschillende gekleurde kerstballen, kerstverlichting en de kerstboom niet ontbreken. 

 

In een materialistische samenleving, zijn we altijd maar druk met werk en hebben vaak andere prioriteiten die ons eerlijk gezegd geen rust bieden. Eigenlijk zouden we het hele jaar wel moeten weten wat het belangrijkste in het leven is. In de periode van kerst versterkt juist ons de gedachte dat saamhorigheid, gezelschap, vriendschap en familie belangrijk is. Het geeft ons het moment om te reflecteren naar ons handelen en die van anderen, maar geeft ons ook het moment dat we extra zorg willen dragen voor ons medemens. We mogen onze naasten, die het niet altijd even makkelijk hebben, niet vergeten.

 

Rond het begin van september zijn er op Aruba in totaal ongeveer 500 gezinnen, die extra hulp nodig hebben. Gezinnen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar vast te knopen. We moeten zeker, in deze mooie periode van kerst, meer naar elkaar omkijken en elkaar zo goed mogelijk helpen waar we kunnen.

 

Fundacion MiJu, een non-profit organisatie, plaatste op 6 oktober een bericht op sociale media over een inzamelingsactie die deze organisatie voor de minderbedeelden gezinnen op Aruba wil houden; “The Christmas of Hope Food Drive.” Je kunt een geld of voedsel donatie doen. Vanaf 24 november tot 16 december kunnen levensmiddelen ingeleverd worden en zal deze organisatie zorgdragen dat deze levensmiddelen bij de juiste gezinnen terecht zal komen.

 

Hier heerste bij mij de vraag: wat zijn de basisbehoeften van een minderbedeelde Arubaanse gezin? Welke levensmiddelen worden er als broodnodig gezien en hoeveel zou een gemiddeld gezin hiervoor uit moeten geven? Om dit uit te zoeken, was mijn eerste stap het sturen van een mail naar stichting Fundacion Pa Nos Comunidad (FPNC) en Directie Volksgezondheid (DVG). Helaas heb ik niets van DVG mogen ontvangen. Van FPNC heb ik fijn contact kunnen krijgen en heeft dit gezorgd voor meer duidelijkheid. Ook bij deze stichting kun je een geld donatie geven of via hun boodschappenlijst verschillende levensmiddelen afgeven.

 

Met de boodschappenlijst van de FPNC heb ik een lijst van vijfentwintig levensmiddelen opgesteld. Mijn lijstje bestond uiteindelijk uit: brood, eieren (12st), soda crackers (9st), 3x tonijn in blik (6oz), 3x groente in blik (15oz), corned beef (12oz), cornflakes (18oz), rijst (2kg), pasta (500gr), Mac & Cheese (7,25oz), meel/Pan (1kg), 2x bonen in blik (15oz), Spam (12 oz), 3x worstjes in blik (4.6oz), zonnebloemolie (1 liter), pindakaas (340gr), melkpoeder (400gr), koffie (85gr), thee (25st), suiker (1kg), zout (26oz), noedelsoep (2st), zeep, tandpasta (4oz), toiletpapier (4st).

 

Hoeveel zou een gezin aan deze producten kwijt zijn? En nog belangrijker, is er een groot verschil tussen de supermarkten om deze producten te kopen? Om dit uit te zoeken heb ik op 26 november, bij vier supermarkten, de levensmiddelen gekocht. Bij één supermarkt die zich bevindt in San Nicolaas, één in het midden van Aruba, één supermarkt vlakbij de High Rise hotels en bij één supermarkt die hier bekend staat als de goedkoopste van het eiland. Ik zal hier de namen van de supermarkten niet noemen. Het resultaat zal naar mijn verwachting zijn, dat de goedkoopste supermarkt nr. 2 zal zijn. Hierna zal supermarkt nr. 1 in San Nicolaas op de tweede plaats staan. Op de laatste plaats zal dan zeker de supermarkt, vlakbij de High Rise Hotels, gaan eindigen.

 

Voordat ik deze levensmiddelen zal kopen, zijn er een aantal regels waaraan ik mij moet houden. Deze zijn:

 

  • Alle producten bij de vier verschillende supermarkten moeten op dezelfde dag worden gekocht. Zodat er zo min mogelijk verschil is tussen de prijzen kan ontstaan.
  • De producten moeten bij de verschillende supermarkten identiek zijn. Hierbij denken aan het aantal, merk en inhoud bij de verschillende producten. Mocht het merk verschillen dat moet ik kiezen voor de goedkoopste variant en/of huismerk.
  • Na het onderzoek zal ik deze levensmiddelen doneren aan stichting MiJu en Stichting FPNC.

 

26 november 2022

Op een regenachtige dag op Aruba. Een bezoek aan vier supermarkten waar ik geconcentreerd op zoek ben gegaan naar de juiste levensmiddelen. Ik was zelf zo geconcentreerd bezig dat ik zelf een collega bijna over het hoofd heb gezien. Hier moest ik mij verontschuldigen. Gelukkig kon ze het waarderen. Daarnaast was ze ook erg benieuwd naar het resultaat. Na uiteindelijk vier supermarkten bezocht te hebben, was het resultaat bekend. 

 

Naast dat het mij een leuk onderzoek heeft opgeleverd, gaat het eigenlijk niet echt om het resultaat. Het gaat juist om de gedachte dat je iets kan betekenen voor de medemens. Dit zou niet altijd tijdens de kerst moeten plaatsvinden, dit kan natuurlijk gedurende het hele jaar. Maar deze periode, waarbij saamhorigheid, vriendschap en iets over willen hebben voor je naasten, is wel het juiste moment van het jaar om ook hier op een eigen manier invulling aan te geven. De verschillende organisaties zijn in ieder geval ontzettend blij met elk donatie. Of dit nu met geld en/of levensmiddelen wordt gedaan. Wat wel hierop te merken valt, is wel het feit dat door de verschillende organisaties het niet altijd duidelijk is welke gezinnen in het algemeen worden geholpen. Het kan zo zijn dat juist, door deze organisaties, gezinnen twee keer zoveel kunnen ontvangen. Waardoor misschien weer andere gezinnen niets of weinig ontvangen. Stichting MiJu heeft hierbij aangegeven dat de gezinnen, die ze ontvangen van de scholen, niet door andere instanties worden geholpen. Natuurlijk is elk hulp in de kersttijd van harte welkom, hopelijk kan ook elk gezin hiervan genieten. 


Het resultaat

Supermarkt nr. 2 was inderdaad de goedkoopste. Maar daarna kwam supermarkt nr. 3 verrassend op de tweede plaats. Bij elk supermarkt is er zeker een klein verschil op te merken in de verschillende levensmiddelen. Maar bij de levensmiddelen als melkpoeder, meel (Pan) en bij brood, waren de prijzen hetzelfde. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste supermarkt bedraagt: fl. 15,09.

Wat mij zeker heeft verbaasd, is wel het resultaat dat supermarkt nr. 3 goedkoper is uitgevallen dan bij supermarkt nr. 1 en nr. 4. Dit had ik zeker niet verwacht. Ik dacht altijd dat levensmiddelen in San Nicolaas goedkoper waren. Dit is blijkbaar niet altijd het geval en ben je ook bij de supermarkt vlakbij de High Rise Hotels goedkoper uit.

Supermarkt op de.. Prijs Omschrijving en locatie van supermarkt
Eerste plaats fl. 130,22 Supermarkt nr. 2, die bekend staat als de goedkoopste van Aruba
Tweede plaats fl. 139,88 Supermarkt nr. 3, vlakbij de High Rise Hotels (westen)
Derde plaats fl. 144,61 Supermarkt nr. 1, in San Nicolaas (oosten)
Vierde plaats fl. 145,31 Supermarkt nr. 4, in het midden van Aruba
  • Reactie van ALF op 27/11/2022

    Mooi onderzoek, mooi stuk & mooie kerstgedachte!

Reageer:

  Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.

Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.

Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!


Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.

Neem contact met ons op

door Carlos Michel Nicolaas 2 juni 2024
TE persoonlijk!
door Carlos Michel Nicolaas 2 juni 2024
DEMASIADO Personal!
Share by: