Het Nederlands koningshuis is een belangrijk deel van de Nederlandse identiteit en traditie. Er zijn veel Nederlanders die trots zijn op onze koning en het koningshuis en die het waarderen wat ze allemaal voor het land doen. Dit is zeker ook het geval op Aruba, het eiland die onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden.
Het bezoek van de koning, koningin Maxima en prinses Amalia van eind januari en begin februari 2023, aan het Caribisch deel van het Koninkrijk laat zien dat Nederland betrokken is bij de overzeese gebiedsdelen. Ook is het de eerste keer dat Amalia kennis maakt met dit belangrijk deel van het Koninkrijk. Voor Koning Willem-Alexander was de eerste ontmoeting met de eilanden in het jaar 1987.
In totaal hebben de Oranjes 32 keer deze gebiedsdelen bezocht. De eerste keer was in 1835, door de vijftienjarige prins Hendrik, die toen een marineofficier in opleiding was. In het jaar 1863 werd de slavernij afgeschaft. Ook al gebeurde dit op grondwettelijke basis, geloofde de voormalige slaven dat ze bevrijd werden dankzij koning Willem III.
Het tweede bezoek, een toch wel opmerkelijk verhaal, was die van prins Bernard tijdens de Tweede Wereldoorlog op 22 oktober 1942. Prins Bernard arriveerde te vroeg boven Curaçao en besefte dat het ontvangstcomité er nog niet was. Hij besloot een rondje boven het eiland te vliegen waardoor één van de twee Amerikaanse luchtafweergeschut een waarschuwingsschot afvuurde. De prins probeerde snel weg te komen en landde op het vliegveld Hato. Hier wachtte hij in een bar op gouverneur Kasteel. Toen deze was gearriveerd stapte de prins opnieuw uit het vliegtuig om alles toch officieel te laten verlopen. Dit incident mocht volgens de pers in die tijd niet worden vermeld. Twee dagen daarna bezocht prins Bernard de olieraffinaderij van Aruba en vloog hierna door naar Suriname. Naast prins Bernard, zijn het prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander die meer dan zeven keer de eilanden bezochten.
Hoewel sommige mensen in Nederland misschien denken dat het koningshuis achterhaald is, geloof ik dat op de eilanden het koningshuis een cruciale rol speelt in de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en andere eilanden. Het is een symbool van stabiliteit en continuïteit en biedt naast de Nederlander, ook de Arubaan het gevoel van trots om op deze prachtige manier ons eiland te kunnen tonen. En als we gasten van buiten ontvangen, dan moet alles keurig en netjes zijn. En als hiervoor speciaal asfalt gelegd moet worden, dan doet we dat. Dit alles om de bezoeker zo goed mogelijk thuis te laten voelen. Volgens de minister-president van Aruba is dat typisch Arubaans. Als mensen naar Aruba komen, dan moeten we het mooi maken.
Het bezoek van de Oranjes aan de Caribisch deel van het Koninkrijk werd ook dit keer weer als zeer prettig ervaren. De hoogtepunten van het bezoek aan Aruba was wel het bezoek aan het Industriemuseum, Arikok National Park en Royal Aruba Aloë. Het bedrijf die vanaf 12 december 2022 een Koninklijke titel heeft ontvangen. Het eerste bedrijf binnen het Koninkrijk in het Caribische gebied, die deze titel mag dragen. Ook werd er een bezoek gedaan aan het parlement en de ministers in Oranjestad. Waarbij de premier de koning een geschenk gaf. Een gouden beeld ontworpen door Ciro Abath van een Watapana boom die symbool staat voor het Caribisch gebied en een natuurlijk kompas is, omdat de takken altijd door de permanente zuidwestenwind naar één richting vergroeid zijn. De koning benadrukte hierbij dat zijn familie zich altijd hier welkom heeft gevoeld en dat Aruba altijd in hun hart zit.
Wat ook zeker als één van de hoogtepunten moet worden ervaren is wel het gedicht die door Kay Quandus werd voorgedragen aan prinses Amalia. Volgens Kay werd Amalia door het optreden erg ontroerd en ze vertelde dat de prinses tranen in haar ogen had. Wat is het mooi om te zien hoe twee meiden uit verschillende delen van het Koninkrijk op een prachtige manier elkaar gevonden hebben.
Het is ook niet makkelijk voor Amalia, na al de kritiek over haar uiterlijk en de bedreiging door zware criminelen. Ze heeft de rol als nieuwe troonopvolgster geaccepteerd, maar heeft er niet voor gekozen om zoveel druk te voelen van de samenleving. Ik heb het wel met haar te doen, maar vind ook dat ze zich hier goed staande weet te houden. Ik hoop dat bij haar eerste bezoek aan de eilanden, ze de warmte en gastvrijheid voelt van alle bewoners, die ze zeker als troonopvolger mag ervaren.
Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.
Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.
Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!
Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.
Bedankt voor uw commentaar/reactie of vraag. Bij goedkeuring zou deze op de website geplaatst kunnen worden en zou u een antwoord kunnen verwachten. Alvast bedankt!