Helaas heb ik de afgelopen maanden meerdere keren, van verschillende mensen, gehoord over de slechte prestaties van de postbezorging en de klantgerichtheid van de telecombedrijf Setar op ons eiland. Bij de postbezorging zijn het klachten over vertragingen, verloren post en professionaliteit. Bij het telecombedrijf gaat het voornamelijk over klantgerichtheid. Dit is niet alleen frustrerend voor de consumenten die afhankelijk zijn van deze diensten, maar ook voor de bedrijven die afhankelijk zijn van deze diensten voor hun dagelijkse activiteiten.
Ik zou hier graag mijn eigen gebeurtenis als voorbeeld willen nemen. Enige tijd geleden had ik een klein pakketje via de post verstuurd. Bij het postkantoor moet je blijkbaar tegenwoordig je pakket bij het loket open afgeven. Alle artikelen moeten één voor één bekeken en gewogen worden. Van privacy is hier dus geen spraken. Het lijkt wel alsof ze in plaats van postmedewerker nu ook opsporingsambtenaren zijn. Mag dit zomaar? Zijn ze hier wel bevoegd voor? Zijn ze hier niet in overtreding? Na controle wordt er verzocht, met eigen middelen, zelf het pakket dicht te maken. Na het betalen van de kosten zal de post de verzending verder afhandelen. Ik kies er nu bewust voor kleine pakketten niet meer via de post te verzenden. Laat staan post naar het buitenland.
Sinds afgelopen dinsdag, 7 februari, hebben mijn ouders een kerstkaart uit Nederland mogen ontvangen. Bij het informeren wanneer deze kerstkaart door de verzender werd verzonden, gaf deze aan dat dit ongeveer een week voor kerst is geweest. Aardig laat zou u zeggen. Verklaring van Post Aruba was hier dat men onderbezet is en niet op vastgestelde dagen de post kan bezorgen. Zo heb ik dan ook het afschrift van Setar gemist. Waardoor ik, door toedoen van de postbezorging, een boete moest betalen.
Ook heb ik de afgelopen tijd klachten ontvangen betreft de te hoge boete die door het telecombedrijf Setar op Aruba wordt opgelegd. Veel mensen voelen zich oneerlijk behandeld omdat ze, in hun ogen, onterecht worden gestraft. Sommige betalen maandelijks op tijd hun abonnement. Mocht men te laat zijn wordt de maand erop een boete van 16 florin (ongeveer 8,29 euro) extra in rekening gebracht. Dit geldt ook als je toch een gedeelte van het totale bedrag hebt kunnen betalen. Ook dan wordt er 16 florin in rekening gebracht. De verklaring van Setar is hier, dat het systeem zo is geprogrammeerd dat deze automatisch het bedrag in rekening brengt na de einddatum. Dit kan helaas niet aangepast worden. Ik ben geen programmeur, maar logica zegt mij dat elk softwareprogramma, met al zijn moderne technieken zeker aangepast kan worden. En waar is het bedrag van 16 florin op gebaseerd? Of het nu gaat om consumenten met of zonder “MiSetar”, vooral de consumenten die hun abonnement bewust of onbewust voor een deel hebben afbetaald voelen zich hier oneerlijk behandeld.
Door deze gebeurtenis en mede doordat ik nog geen post had ontvangen van Setar, vroeg ik mij af of ik het laatste afschrift van Setar al had betaald. Zo bezocht ik één van de Setar vestigingen om uit te zoeken of het laatste afschrift was voldaan en mocht dit niet zo zijn, hoeveel ik dan zou moeten betalen. Gelukkig was ik nog ruim op tijd om het laatste afschrift te betalen. Op de vraag waarom ik geen afschrift via de post ontvang, gaf de werknemers van Setar aan dat ze hun post altijd op tijd versturen. Het probleem zou dus bij het postkantoor moeten liggen.
Tot mijn verbazing kreeg ik de volgende dag, via de post, toch mijn laatste afschrift van Setar. Net één dag voor de einddatum dat deze afschrift betaald moest worden. Opmerkelijk was wel het feit dat op het afschrift, die ik via de post had ontvangen, het bedrag niet klopte. Het bedrag was met 1 florin gestegen. Ik had dus gisteren 1 florin minder betaald. Iets klopt dus niet. Het zou toch niet zo zijn dat op deze manier online betalen duurder uitvalt.
Door een telefoontje naar 114 te plegen, kreeg ik van de Setar helpdesk te horen dat alles volledig was betaald. Blijkbaar had ik één keer 1 florin meer betaald en moest ik daarom nu 1 florin minder betalen. Ik vond dit vreemd. Zou ik hier een vergissing in gemaakt hebben? Daarnaast had ik het één na laatste afschrift ook bij een Setar vestiging betaald en heeft men mij hier niet over geïnformeerd. Nu hoop ik niet dat ik straks weer een afschrift ontvang, waar ik de boete alsnog zou moeten betalen. Dit omdat ik het bedrag niet volledig heb afbetaald. Ben benieuwd…
Aangezien mijn ouders nog geen “MiSetar” hebben, had ik een account voor ze aangemaakt en op 11 februari een mail ontvangen met de inloggegevens. Bij het inloggen en de laatste twee afschriften bekeken te hebben heeft Setar toch 16 florin in rekening gebracht. Ik moet de komende week dus weer even terug naar Setar. Ik ben benieuwd of dit bedrag de boete is van afgelopen maand. Achteraf bleek dat dit de boete was van twee maanden geleden, waar we geen post van Setar hadden ontvangen. Ik moet dus nog even wachten of, voor de maand Januari, een boete moet worden betaald.
Het is dus ontzettend belangrijk om elke keer je afschriften goed in de gaten te houden. Liever via “MiSetar”, want de post komt niet altijd hier op tijd aan. Misschien dat sommige consumenten inderdaad te laat zijn. Maar in sommige gevallen weten consumenten niet waarom ze een boete moeten betalen. Ik vind dat het telecombedrijf hier de consument beter en eerder mag informeren. Je wordt dus al snel gekenmerkt als wanbetaler, terwijl je wel voor een deel je afschrift hebt betaald. Hier zou de consument beter geïnformeerd moeten worden, zodat hij alsnog zou kunnen betalen. Loop elke maand alles goed na, dan komt u later zeker niet voor verrassingen te staan.
Als het om de postbezorging gaat, is het tijd om serieus naar de problemen te kijken en te werken aan oplossingen. Het postkantoor moet verantwoordelijkheid nemen voor de problemen die ze veroorzaken en werken aan een plan om deze op te lossen. Dit betekent dat er meer middelen moeten worden ingezet om ervoor te zorgen dat de post op tijd wordt bezorgd en de consumenten de zekerheid hebben dat hun post veilig en betrouwbaar wordt verzonden.
De overheid moet ook haar verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn voor de postkantoren om deze problemen aan te pakken. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan extra investeringen in moderne technologieën en verschillende opleidingen voor het personeel. Klantvriendelijkheid mag hier zeker veel beter geboden worden.
Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat een efficiënte postbezorging cruciaal is voor onze samenleving en economie. Ook telecombedrijven spelen een hier een rol in. Ze moeten ervoor zorgen dat consumenten goed geïnformeerd worden over de regels en rechten, zodat de consument een fair deal mag ontvangen. Als bedrijven en consumenten niet kunnen rekenen op een betrouwbare postbezorging, zal dit uiteindelijk leiden tot verstoringen in de economie en een afname van het vertrouwen in de dienstverlening. Het is tijd om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat de postbezorging weer op het juiste spoor komt.
Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.
Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.
Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!
Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.
Bedankt voor uw commentaar/reactie of vraag. Bij goedkeuring zou deze op de website geplaatst kunnen worden en zou u een antwoord kunnen verwachten. Alvast bedankt!