Op 25 januari vieren we op Aruba de dag van Betico Croes, een historische figuur die een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd voor autonomie en onafhankelijkheid van ons eiland. Betico Croes was een politicus en leider van de Movimiento Electoral di Pueblo (MEP) vanaf 1971. Hij begon zijn politieke carrière bij de AVP (Arubaanse volkspartij) in de jaren 60 en werkte hard om de positie van Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden te versterken. Hij was een fervent pleitbezorger van meer zelfbestuur voor Aruba en zijn inspanningen resulteerden uiteindelijk in de huidige status van Aruba als een land binnen het Koninkrijk met een grote mate van autonomie.
Naast deze verworven autonomie, is de boodschap van eenheid en verdraagzaamheid van Betico nog steeds van groot belang voor onze eilandgemeenschap. Hij streefde naar een Aruba waar mensen van verschillende culturen en achtergronden samen konden leven en werken in harmonie. Dit is nog steeds een waardevolle les voor ons allemaal. Het belang van eenheid binnen de samenleving werd ook uitgedragen tijdens de nieuwjaarstoespraak van de huidige minister-president van Aruba, Evelyn Wever-Croes.
Op de dag van Betico wordt er herdacht en gevierd voor de bijdrage die hij heeft geleverd aan de ontwikkeling van Aruba. De Arubaanse vlag wordt gehesen en er worden veel activiteiten georganiseerd, zoals een parade en culturele evenementen, die bedoeld zijn om zijn leven en werk te eren.
Echter, als we eerlijk zijn, moeten we erkennen dat Betico's leiderschap niet zonder kritiek was. Veel mensen hadden bezwaar gemaakt tegen zijn stijl van leiderschap en de manier waarop hij de politiek bedreef. Sommigen beschuldigen hem zelfs van autoritaire praktijken en oneerlijke verkiezingscampagnes. Ik vraag mezelf daarom af, of deze dag wel door iedereen uitbundig wordt gevierd. Of is het voor een aantal niet meer dan gewoon een extra vrije dag? Ik krijg de indruk dat, in plaats van één algemene geschiedenis, we op Aruba soms twee verschillende geschiedenis willen kennen en hiermee willen leven. De één wil niets horen over Betico, de ander wil niets horen van het monument van 18 maart, met het standbeeld van Cornelis Albert (Shon A) Eman.
Kan iemand mij vertellen waarom de eeuwige vlam bij dit monument, tijdens de regeerperiode van de MEP, niet eeuwig brand? Hoe komt het dat alleen tijdens de regeerperiode van de AVP deze blijft branden? Ik weet dat de gasprijzen nu aardig hoog zijn, maar is dat de reden? Of heeft men toentertijd de gasrekening niet willen betalen? Is het belang om de eenheid van de Arubaanse samenleving te versterken doormiddel van de geschiedenis hier niet belangrijk? Kunnen we hier zeggen dat er hier geen gezamenlijk geschiedenis te bespeuren is, waar één ieder van ons trots op mag zijn? Of heeft het echt allemaal te maken met het feit dat Betico gezorgd heeft voor meer zelfbestuur en Jan Hendrik Albert Eman (Henny Eman) en Cornelis Albert (Shon A) Eman het hebben geprobeerd, maar het niet is gelukt? Is deze strijd alleen maar aan één iemand toe te schrijven? Natuurlijk hangt de eenheid niet af van een eeuwige vlam, maar ik vind dat we hier wel wat meer respect voor mogen opbrengen.
Ik ben benieuwd wat de huidige regering op 18 maart bij de monument van Cornelis Albert Eman zal doen. Misschien zou men hier kunnen denken om samen te werken met de stichting van 18 maart. Om een mooi programma in elkaar te zetten om de eenheid ook binnen onze geschiedenis meer naar voren te brengen. Ongeacht welke politieke partij je dan ook aanhangt. Als de huidige regering dan niet voor die tijd is afgetreden, na de voortdurende negatieve verhalen omtrent Arubahuis en de jarenlange problemen met schimmel binnen verschillende politiekantoren, die het nieuws nu domineren.
Op 25 januari geloof ik dat we, naast een dag te vieren die Betico eert, ons ook moeten concentreren op het vieren van de waarden die Betico voor ogen had voor Aruba, zoals eenheid en verdraagzaamheid. Dat we door eenheid ons rijke politieke geschiedenis om kunnen smeden tot één gezamenlijk geschiedenis en hiervan kunnen leren. Laten we de Arubaanse vlag op deze speciale dag vol trots hijsen en de visie van Betico voor eenheid blijven nastreven, zodat we samen een duurzame toekomst voor Aruba kunnen creëren.
Voor mij is de viering van 18 maart (himno y bandera) belangrijk(er) om te vieren, immers deze datum komt herhaaldelijk voor in de politieke geschiedenis vanaf het begin (baas den bo mesun cas) en een duidelijke herinnering hierbij is het monument 18 maart met de 2147 ondertekenaars georganiseerd door Henny Eman in 1947 en de Ronde Tafel Conf. in 1948 deze zijn belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis die na meer dan dertig jaar uiteindelijk geleid hebben tot de Status Aparte, gedragen en getrokken door Betico Croes. Inbegrepen een datum van onafhankelijkheid die door Ned. Ahw opgelegd werd. 10 jaar later were deze datum geschrapt.
Met dit monument worden alle politici die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van van Aruba erkend. Van de " oude" Henny Eman, Juancho Irausquin , Betico Croes etc. erkend. Dus voor mij is viewing Betico dag iets heel anders dan de viering van 18 maart. Ik hen ondertussen je stuk gelezen. Het lokt reacties uit. 😁
Hoi Michel,
Soms is het moeilijk voor mensen om te accepteren dat zowel de goede en slechte gebeurtenissen in een land deel vormen van de geschiedenis van een land/gemeenschap.
Beslissingen nemen of streven naar iets die positieve resultaten heeft voor een land wilt men graag in de boeken van geschiedenis schrijven. Maar schrijven over dingen die negatieve resultaten hebben wilt men liever vergeten of helemaal uitwissen. Wat men zich niet realiseert is dat alles een deel vormt van onze geschiedenis, het goed en het slechte. Van beide kunnen we leren om beter te worden als mens, als burger voor het vooruitstreven van ons land.
Het besef dat we niet 1 zijn, maar dat we deel vormen van iets groter, iets mooier en dat we alleen maar samen de droom/het doel kunnen bereiken van een Aruba Dushi Tera.
Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.
Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.
Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!
Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.
Bedankt voor uw commentaar/reactie of vraag. Bij goedkeuring zou deze op de website geplaatst kunnen worden en zou u een antwoord kunnen verwachten. Alvast bedankt!