Blog Layout

Gezalfd en gekroond

Carlos Michel Nicolaas • 9 mei 2023

Gezalfd en gekroond

Op zaterdag 6 mei 2023 werd Prins Charles gekroond tot Koning van het Verenigd Koninkrijk. Dit was een historisch moment voor het land en de Koninklijke Familie. Na de lange en bewogen regeerperiode van Koningin Elizabeth II, zal Charles de III, de troon bestijgen en kan hij nu zijn eigen stempel drukken op het koningschap.

 

Voor sommigen was het een bitterzoete gebeurtenis. Koningin Elizabeth II heeft immers een ongekende populariteit genoten gedurende haar lange regeerperiode van 70 jaar. Ze heeft het land door vele uitdagingen geleid en is uitgegroeid tot een symbool van stabiliteit en continuïteit. Haar vertrek zal daarom ongetwijfeld gemengde gevoelens oproepen. Desalniettemin is het tijd voor verandering. Prins Charles was al vele jaren voorbereid op zijn rol als koning.

 

Je zult wel gek zijn om de kroning op de televisie live te willen zien en om hier vier uur in de ochtend voor op te willen staan. Maar als je iets met geschiedenis en/of oude rituelen hebt, dan wil je deze historische moment zeker niet missen. Ook ik wilde deze historische gebeurtenis niet missen.

 

Koningen, presidenten en vele andere hoogwaardigheidsbekleders, waren in afwachting op Prins Charles, die rond twaalf uur Nederlandse tijd zijn intrede deed in Westminster Abbey. Hier werd hij begeleid door de Kings Champion, een ere- en erfelijk ambt die de rol heeft om iedereen die het recht van de nieuwe koning op de troon betwist, uit te dagen voor een proces door middel van een gevecht. Deze eeuwen oude traditie wordt door de familie Dymoke uitgevoerd. Deze traditie gaat helemaal terug in de tijd van Willem de Veroveraar door Robert Marmion. In 1377 was de mannelijke lijn van de Marmions uitgestorven en werd deze taak aan Sir John Dymoke gegeven. Vandaag de dag wordt deze taak, in ceremoniële oogpunt, uitgevoerd door een afstammeling van Sir John Dymoke en blijft deze eeuwenoude traditie binnen de familie.

 

De ceremonie van kroning is omringt door Anglicaanse en historische tradities. Omgeven met Bijbelse teksten, psalmen/gebeden en gezang door de koorknapen van de kerk beloofde Prins Charles, door handlegging op de bijbel de taken zo goed mogelijk te vervullen als Koning van Engeland. Na de toespraak van de Aartsbisschop van Canterbury en gezang werd de heilige olie gezegend, die helemaal uit de olijfberg van Jeruzalem afkomstig was en werd ondertussen “Zadok the priest” gespeeld. Voor vele voetbalfans een bekend nummer, aangezien deze ook elke keer ter gehore wordt gebracht tijdens de UEFA Champions League.

 

In mijn ogen begon hierna het meest belangrijk gebeurtenis van de hele ceremonie. Prins Charles werd begeleid naar de 700 jaar oude kroningsstoel. Hier werd hij tot koning gezalfd. Over de kroningsstoel gaat er een verhaal dat in vroegere tijden de koorknapen in gekerfd zouden hebben. Wat er precies in gekerfd staat, is voor mij onbekend. Het zalven van de koning, het oudste ritueel uit de 12de eeuw, is niet door iedereen te zien. Rond de kroningsstoel werden wanden geplaatst, waardoor deze gebeurtenis in alle geslotenheid werd voltrokken. Buiten het zicht van de aanwezigen werd de heilige olie op een gouden lepel geschonken en doopte de aardsbisschop zijn twee vingers op de lepel, waarna hij prins Charles op zijn voorhoofd, hart en handen zalfde. Een intieme gebeurtenis die de rechtstreekse relatie tussen God en koning benadrukt.

 

Daarna werden de wanden verwijderd en werd Koning Charles een gouden gewaad omgedaan. Hij kon nu op een meer comfortabele stoel gaan zitten. Verschillende voorwerpen werden de koning nu aangereikt, zoals de Koninklijke zwaard. Een symbool om op deze manier het recht te verdedigen tegen het kwaad. Een teken niet uit macht, maar juist uit genade. Hierna kon hij enkele armbanden voor oprechtheid aanraken en werd hem nogmaals een mantel omgedaan. Hier werd Koning Charles geholpen door zijn zoon William, Prins van Wales en werd hem de rijksappel aangeboden. Een gouden bol met daarboven een kruis. De rijksappel stelt de wereld voor, waar de koning door God de macht over heeft. Bij het aanraken van de ring, deed Koning Charles aan zijn rechterhand een handschoen aan. Een teken dat hij het gezag zal uitvoeren op genade van God, waarna hij twee scepters, een teken van Koninklijke macht, in zijn handen moest houden.

 

Nu was het moment aangekomen om de kroon van 1661 op de hoofd van Koning Charles te plaatsen. De kroon van massief goud is bezet met 444 edelstenen en weegt meer dan twee kilo. Bij het uitroepen van “God safe the King” door Aardbisschop werd deze historische moment bevestigd en werd Prins Charles koning van Engeland. Vergeleken met Nederland is kerk en staat in England niet gescheiden en is de koning van Engeland ook hoofd van de Anglicaanse kerk. Na enkele toespraken van de geestelijken werd Koning Charles III begeleid naar zijn stoel. Met nog altijd de twee scepters in zijn handen. Nu volgde de eed van trouw door zijn zoon William die de kroon even aanraakten en een kus gaf op de linkerwang van zijn vader.

 

Nu waren de ogen gericht op Camilla Parker Bowles en werd haar een ring overhandigt waarna een kroon om haar hoofd werd gezet. Ook zij ontving een koninklijke scepter. De ceremonie was nog niet afgelopen en werd het ritueel van brood en wijn met enkele psalmen voorgedragen. Waarna Koning Charles met zijn kroon, paarse mantel, scepter in zijn rechterhand en rijksappel in zijn linkerhand de kerk uitgeleid werd. Ook Camilla volgde de koning met haar kroon en paarse mantel. Net bij de uitgang deed de koning afstand van de scepter en rijksappel en werd hij nog kort toegesproken door enkele geestelijke leiders van verschillende religies. Hierna liep hij weer met scepter en rijksappel in de hand de kerk uit. Vele kerken luiden hun klokken en volgende een processie naar Buckingham Palace. Het koninklijk paar vergezeld met familie presenteerden zich op het balkon aan het volk, waarna de koninklijke kanonschoten volgden en een aantal vliegtuigen over het paleis vlogen.

 

De kroning van Prins Charles is een historisch moment voor het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het afscheid van Koningin Elizabeth II nog vers in ons geheugen ligt, is het nu tijd voor verandering en nieuwe kansen in het Verenigd Koninkrijk. Ik ben benieuwd hoe Charles zijn rol als koning zal vervullen. Zal hij net zoals zijn moeder zijn taak als koning vol waardigheid en toewijding volbrengen? 

Reageer:

  Wilt u een reactie/commentaar of vraag plaatsen over dit artikel? Laat uw reactie/commentaar of vraag hieronder achter.

Misschien bent je het niet eens met dit artikel. Ook dit mag gestuurd worden. Als dit op punten is onderbouw dan zou ik deze zeker op de website plaatsen.

Ook ik zou hierin mijn mening kunnen veranderen. We kunnen immers van elkaar leren. Alvast bedankt!


Ook kunt u deze column delen op Facebook, Twitter, Instagram of mailen door hieronder op de pictogrammen te klikken.

Neem contact met ons op

door Carlos Michel Nicolaas 2 juni 2024
TE persoonlijk!
door Carlos Michel Nicolaas 2 juni 2024
DEMASIADO Personal!
Share by: